В Гренландия е най-топло от 1000 години насам

Това сочи нов анализ на ледени ядра
19 яну 2023 14:41, Елка Василева
44
В Гренландия е най-топло от 1000 години насам
Снимка: архив, БГНЕС

В Гренландия са регистрирани най-високите температури от повече от 1000 години, сочат нови анализи на ледени ядра, предаде АП.

„Ледено ядро“ се нарича цилиндрична проба от лед, извлечена чрез дълбоко сондиране на ледник или дебел слой лед. Учените използват разликата между два различни вида кислородни изотопи, открити в ледените ядра, за да изчисляват температурата, като използват установена формула.

Рязкото затопляне в Гренландия от 1995 г. насам показва, че гигантският северен остров днес е с 1,5 градуса по Целзий по-топъл от средната температура за ХХ век.

Досега гренландските ледени ядра, които дават поглед към дългосрочните температури много преди термометрите, не показваха много ясен сигнал за глобално затопляне в най-отдалечената северна част на острова - поне в сравнение с останалия свят.

Данните от ледените ядра обаче не са били актуализирани от 1995 г. Наскоро анализирани ядра, извлечени чрез сондажи през 2011 г., показват драматично повишаване на температурата през предходните 15 години, сочи проучване, публикувано в сряда в списание „Нейчър“.

„Продължаваме да регистрираме повишаване на температурите между 1990-те и 2011 г.“, каза ръководителят на изследването Мария Хьорхолд, глациолог в немския институт „Алфред Вегенер“. „Вече имаме ясен знак за глобалното затопляне“, добави тя.

Анализирането на данни от ледени ядра отнема години. Хьорхолд разполага с нови ядра от 2019 г., но все още не е приключила с изучаването им.

Ледените ядра се използват, за да се направи диаграма на температурите в Гренландия от 1000 г. до 2011 г. Схемата показва леко захлаждане през първите 800 години, след което температурите се движат ту нагоре, ту надолу, преди да започнат да се повишават рязко през 90-те години на миналия век.

Скокът в температурата след 1995 г. е толкова драстичен в сравнение с прединдустриалните времена преди средата на XIX век, че има „почти нулев“ шанс това да е нещо друго, освен причинено от човека изменение на климата, каза Хьорхолд.

Хьорхолд и колегите й смятат, че новите данни за затоплянето са лоша новина. Те очакват повишаването на температурата да продължи, тъй като ледената покривка и ледниците на Гренландия се топят все по-бързо напоследък. Това означава надигащи се морета, които застрашават домове, предприятия, икономики и общности, предупреждават учените.
(БТА, Христо Кьосев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Въпрос: преди 1 година
А от 2000 години насам?!? А от 5000? А от 10000? М?!? Екоглобалсатанягите имат ли отговор!!!
23
4
 
0
 
! Отговори
супер мен преди 1 година
До големия майтапДа, защото вулкана отделя, а ние да го изпреварим. Ще отделя, като се нагрява кората на земята и другите вулкани ще почнат да отделят повече. Вулкана клати лодката, ама и ние не се даваме и клатим в синхрон с него :) и бързаме към гибелта
22
1
 
2
 
! Отговори
аьаьаьаь преди 1 година
За всичко се плаща скъпо, късно чада мой се сетихте. Колкото и да печатате пари, не можете да се спасите вече. Света се промения. Ще трябва да изчакате 100000 години за да отмине вълната да глупостта и простотията.
21
0
 
7
 
! Отговори
големия майтап преди 1 година
До Майстора Само вулкавът Мауна Лоа отделя повече въгледвуокис и серни окиси от цялата земна промишленост!Голям мерак на разни човеченца за голяма значимост,ама просто няма как!Между другото,преди 1,000 години е бил Малкия ледников период!С какво си правят сравненията не е много ясно!
20
0
 
5
 
! Отговори
ЦИРК ПРОМЯНА КЛИМАТА преди 1 година
А, не съм затворил таб-чето и си го намерих: Браво, учените от немския институт Алфред Вегенер току-що доказаха извън всякакво съмнение, че без всякаква индустрия, с минимална човешка дейност от десетки пъти по-малко население на планетата, естествените природни процеси и преди 1000 години са водели до повишаване на температурата на планетата. Закривай цирк "климатични промени"! -А КАЖЕТЕ ЗА КОЕ ГО ИЗТРИХТЕ! ОСВЕН ЗАРАДИ ИСТИНАТА, КОЯТО НЕ ОТГОВАРЯ НА ЦЕЛИТЕ НА ПРОПАГАНДАТА!
19
0
 
5
 
! Отговори
ЦИРК ПРОМЯНА КЛИМАТА преди 1 година
А сега де? Изчезна ми коментара... Че статията доказва как 1000 години преди индустрията и "въглеродния двуокис от човешката дейност" е имало същите температури, с които ни плашат сега... Що изчезна бе? Не ви отговаря на платената поръчка ли?
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама вижте бе.Ако искаха да се види реално какво става,щяха да забранят квотите,които най-големите замърсители купуват,за да работят и замърсяват.Всичко е за едни пари,това е истината.Всички знаят,че има цикличност и през няколко стотин години се случва това,после пак става студено.Има го в геоложките разкопки се вижда как е било.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как знаете...кой е премерил температурата преди 1000г.пак ли псевдоучени
16
0
 
3
 
! Отговори
сина преди 1 година
след голямото затопляне иде голям и рязък студ. Когато гренландия стане грийн ланд, тогава ще се обърне палачинката и ще стане як студ, не бойте се, укропитеци!
15
0
 
4
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Обаче братята в 'Максуда' са на друго мнение!Студено им е,и горят каквото намерят в сметището,около тях!Минах преди малко по-булеварда,горе на камарата със смет,един брат се беше разперил като Христос в Рио и рецитираше екоесета
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То от 5 години и повече няма истинска зима никъде по света,че и в Антарктида сигурно е най топло
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грета да иде да се мръщи на някой вулкан,че изригва!
12
0
 
11
 
! Отговори
Хан Тервел преди 1 година
какво нецензурно има в думата " ин дианска" Америка???? Днес.бг вие съвсем изгубихте връзка с нормалното. Трябваше да се появите във времето на колективизацията-много щяха да ви се радват
11
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
поне аз мисля ( доколкото съм в състояние да мисля,де!),че в момента сме свидетели на "Ефекта на Джанибеков"...Земната ос на въртене се променя,точно заради тоя "ефект"...Разбира се,заради огромната маса на Земята,а и заради други фактори,тоя ефект се проявява твърде бавно ЗА НАШИТЕ времеви "мащаби"...Но,явно доста "елементи" използват тоя факт за да прокарват СВОИТЕ си твърдения за случващото се..
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В Гренландия са регистрирани най-високите температури от повече от 1000 години" Значии преди примерно 1100 години яко дизели и индустрия са дигнали температурите? Че са били съвсем като сегашните "невероятно-опасно-критично-катастрофално високи"
9
1
 
17
 
! Отговори
История според Грета преди 1 година
Тунберг:преди 1000 г в Гренландия станало много топло-вероятно е имало парников ефект от множеството ТЕЦ и милионите автомобили с ДВГ на острова.Тогава тамошната Грета Тунберг(нищо,че и тя била без образование,но пък била подкрепяна от задкулисно лоби на производители на средства за производство на енергия от ВЕИ) с неимоверно себеотрицания събудила съзнанието на хората и наложили забрана на ТЕЦ-овете и автомобилите.Транспортът станал с елени и тюлени,а въздухът- по-добър.И така 1000 години.
8
2
 
19
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
От цялото количество СО2, отделяно годишно в атмосферата, едва 3% са от човешка дейност... Тоест, ако направим проста сметка, дори с цената на огромни ограничения, лишения и страдания да успеем да намалим произвеждания от човешка дейност СО2 с 30% (което реално е невъзможно), всъщност бихме намалили годишно отделяния СО2 на планетата с 1%... ЕДИН ПРОЦЕНТ... Усещате ли как ни лъжат? Как се задейства нова свръх-измама за свръх-грабеж? Време е да усетите! Важно е!
7
1
 
5
 
! Отговори
BLACK SNAKE преди 1 година
Глобалното затопляне, ядрени удари, вируси... Тоя свят няма да го бъде. Ще се очисти от мизерията...
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ... Моретата и океаните заемат 71% от повърхността на планетата! Ако всичкият лед в Гренландия се разтопи, нивото ще се вдигне с 2 милиметра! Аман от истерици!
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая Хьорхолд да вземе освен за температури да почете и малко история, Гренландия са я открили и заселили викингите преди също хиляда години. И е било и топло, и зелена паша за стадата е имало. Ама като е почнала да замръзва след няколко столетия са се изнесли. Аман от приказките за въглеродни емисии, това си е *** планетарен цикъл.